Presserunden uke 42

Kan være nedbetalt allerede i 2019

Andreas WulffGoliat-utbyggingen i Barentshavet skulle koste 32,6 milliarder, men endte på 50,8 milliarder. Til tross for gigantoverskridelsen viser nye tall at feltet kan ha nedbetalt sin egen utbyggingskostnad allerede om to til tre år. Det betyr at feltet kan bli en svært lønnsom affære, til tross for overskridelsene. Eni regner nemlig med at feltets samlede inntekter siden oppstart i fjor, fratrukket driftskostnadene, vil overstige utbyggingskostnaden i løpet av 2019 eller 2020.
– Når det gjelder statens skatteinntekter fra feltet er det for tidlig å fastslå den totale størrelsen. Dette vil avhenge av flere forhold, blant annet hvor mye som blir produsert fra Goliat. Vi jobber målrettet for å øke produksjonen fra feltet, sier Wulff til E24.

Staten er hovedsponsor til Folkeaksjonen
Statstilskudd Folkeaksjonen

Logo FolkeaksjonenFolkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja som arbeider for å hindre at de kystnære havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for olje- eller gassvirksomhet (Nordland VI og VII, og Troms II) finansierer i hovedsak sin «motstandskamp» med midler fra staten.
I perioden 2014-2018 har organisasjonen mottatt 8,589 millioner kroner i tilskudd fra staten. Regnskapet for 2016 viser at staten finansierer hele 65% av Folkeaksjonens inntekter.

God på bunnen

Sissel RogneDe politiske bølgene om et eventuelt vern av sårbare havområder utenfor Lofoten og Vesterålen har gått høyt i mange år. MAREANO-programmet har så å si slått på lyset under vann og kartlagt havbunnen i disse områdene
Et unikt samarbeid i mer enn ti år har sikret Norge verdifull ny kunnskap om havbunnen i nordområdene skriver direktør i Havforskningsinstituttet Sissel Rogne i denne kronikken.
- Når en revidert forvaltningsplan for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten foreligger i 2020, ligger resultatene fra MAREANO-programmet bokstavelig talt i bunn.

Statoil kaster seg på solbølgen

Irene RummelhoffStatoil går for alvor inn i solenergi. Sammen med Scatec Solar skal de bygge og drive solkraftverk i Brasil. I første omgang går Statoil inn med en eierandel på 40 prosent i Apodi-prosjektet til Scatec Solar på 162 megawatt. For dette og for etableringen av samarbeidsselskapet betaler Statoil inn 25 millioner dollar til Scatec (200 millioner kroner).
 – Statoil supplerer aktivt olje- og gassporteføljen med lønnsomme fornybare energikilder og vi har så langt fokusert på havvind hvor vi har et unikt konkurransefortrinn og kan bygge på over 40 års erfaring fra olje- og gassindustrien. Apodi-prosjektet er et fornuftig første steg inn i sol-industrien og kan demonstrere hvordan solenergi kan gi Statoil skalerbare og lønnsomme vekstmuligheter, sier konserndirektør for fornybar energi i Statoil Irene Rummelhoff i dag.


Øyenveien 10, 8445 Melbu

adresse

Kontakt Detaljer

908 48 582
Øyenveien 10

8445 Melbu

Samarbeidspartnere

Petro Arctic  

Kontakt Oss

Besøksadresse:
Øyenveien 10
8445 Melbu

Postadresse:
Øyenveien 10
8445 Melbu

908 48 582